Casele tradiționale românești din paiantă și chirpici, cu prispe și podele de pământ, sunt salvate în sudul României, în regiunea Munteniei din jurul Bucureștiului, mult urbanizată față de centrul și nordul țării. Unele sunt identificate în faza în care sunt puse în vânzare sau sunt în pragul demolării, de cele mai multe ori neautorizate, dar unii dintre stră-stră-nepoți, legați emoțional de casele moștenite sau amintirile trăite, cer ajutor să fie restaurate.
Două case din Muntenia au fost strămutate, ambele în Ilfov. Casa Frusina, după numele celei care i-a aparținut, are o vechime de aproape 100 de ani și este prima casă veche salvată de o asociație și restaurată în Ilfov. Casa Frusina se află acum în Parcul central din Corbeanca și poate fi vizitată. A doua casă strămutată la Măgurele, Ilfov, a fost adusă din Giurgiu și va fi restaurată în același mod.
Asociația Monumente Renăscute, înființată în 2021, a renovat integral Casa Frusina din Corbeanca, a strămutat casa din Giurgiu la Măgurele-Ilfov și a recondiționat o tâmplărie la o casă din Moara Vlăsiei. Organizația se implică în conștientizarea publicului cu privire la importanța salvării patrimoniului construit rural, având documentări ale multor imobile similare din Muntenia. Restaurarea unei case tradiționale durează în general 6 luni și depinde de starea componentelor și de disponibilitatea fondurilor.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.g4media.ro”
Notă pentru publicații: Știrile sunt preluate automat din feed-ul Google News sau în urma unor acorduri scrise cu publicațiile. După cum observați, este specificată sursa, creditul foto și linkul către articolul integral. Dacă doriți ca articolele dumneavoastră să nu mai fie preluate, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail de mai jos, și le vom întrerupe imediat.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii